Er du ven med dine “læsere”?

Ja – vil de fleste journalister automatisk og uden den store refleksion svare.

Men svaret er nej.

De fleste journalister har (forhåbentligt) som størstedelen af landets befolkning en profil på Facebook, hvor de holder kontakt med deres ”venner” og kommunikerer om dagligdagens store og små ting. Facebook er noget privat, og derfor blander journalisterne ikke jobbet ind i hvad de laver på Facebook.

Nogle få journalister eller redaktører har taget springet og lavet en Facebook Side, hvor ”læserne” eller brugerne, som det hedder på nettet, kan ”synes godt om”, og følge med i de opdateringer, der blev sendt fra den professionelle journalist eller redaktør.

Dialogen er i gang og den enkelte journalist eller redaktør begynder så småt at blive et medie i sig selv. Men det er de færreste, der har taget springet.

Det er stadig en god ide at lave en Facebook Side og det nye timeline design, der blev lanceret for kort tid siden og bliver standard fra 30. marts, giver nye muligheder for dialog og social interaktion mellem ”medie” og ”læsere”.

Men den private profil har vi hidtil holdt rent for ”læsere”.

Det behøver vi ikke gøre mere.

I efteråret 2011 introducerede Facebook en ny funktion, der har fået afgørende betydning for Facebooks betydning som professionelt arbejdsværktøj for journalister. Det er den såkaldte ”Subscribe” knap – på dansk ”abonnement”.

 

 

Vi kan nu tegne abonnement på opdateringer fra personer, som vi ikke er venner med.

Prøv at forestille dig at være journalist og have mere end 100.000 abonnenter. I USA har en række af landet mest kendte journalister og især korrespondenter flere end 300.000 abonnenter – blandt andet har Nicholas Kristof, der er klummeskribent på New York Times over 383.000 abonnenter.

Det er 383.000 personer verden over, der frivilligt har sagt ja til at modtage statusopdatering fra Nicholas Kristof. Han er dermed blevet et medie i sig selv.

Her kan du se forslag til personer du kan abonnere på

Tendensen er meget klar. Vi vil gerne følge journalister, redaktører og klummeskribenter som vi synes har noget at bidrage med. Vi læser dem måske i avisen eller på nettet – men vi vil også gerne følge med i alt det andet de laver og tænker. Men vi vil ikke være ”venner” med dem på samme måde som vi er venner med vores rigtige fysiske venner.

Abonnement funktionen er smart og en fantastisk mulighed for en journalist og et medie til at komme helt ud i folks postkasser igen.  Du kan fortsat have din ”private” profil for dig selv – og du bliver ikke spammet med venne ønske fra alle mulige, du ikke kender.

Vi ser allerede nu, at en række kendte danske journalister har tusindvis af venner på Facebook. Og at de fysisk selv skal godkende, at du kan være ven med dem for at følge med i hvad de skriver. Det er ikke en optimal udnyttelse af det faktum, at der findes tusindvis af mennesker, der synes de pågældende journalister eller redaktører har noget interessant at bidrage med.

Det er på tide, at få ryddet op her og skilt det private og det offentlige ad. Det kræver meget lidt, og Facebook som ”medieplatform” tilbyder faktisk flere muligheder for det. Både gennem en egentlig side og gennem en mere tydelig opdeling af den personlige profil i en privat del og en offentlig del.

Først og fremmest handler det om at sætte din private Facebook profil rigtigt op – så det der er privat er privat og det der er for alle er offentligt.

Læs mere her.

Du skal først og fremmest aktivere abonnement funktionen på din profil – det gør du ved at gå her til https://www.facebook.com/settings?tab=subscribers

Sørg for at sætte et flueben i boksen, der tænder for abonnementsknappen på din tidslinje.

Det er også vigtigt, at din profilside har en unikadresse (username) på Facebook. Det er faktisk ikke alle, der har sørget for dette. Dermed bliver de sværere at finde, når vi søger efter dem på Facebook.

Et godt eksempel på en dansk journalist, der har både et godt username og aktiveret abonnementsfunktionen er  TV2 korrespondenten Rasmus Tantholdt

Han har næsten 5000 abonnenter – og dekan hver dag følge med i Rasmus Tantholdts professionelle aktiviteter – og det giver faktisk en aktiv debat og dialog på siden.

En kort statusopdatering som denne:

Efter at have rapporteret fra Tripoli, London og Tunis i løbet af fem dage, er vi nu landet i København. Håber i får en god weekend. Det gør jeg.

After five days of reporting from Tripoli, London and Tunis, we are now back in wonderful Copenhagen. Enjoy your weekend. I will.

…fik 297 likes og 54 kommentarer.

Journalister i alle mediehuse – hvad enten de arbejder lokalt eller de arbejder ude i den store verden som korrespondenter bør for alvor tage fat på de sociale medier – og bruge dem til at genskabe kontakten og dialogen med borgerne.

Start med din facebook profil – og gør det muligt for dine læsere at blive abonnent hos dig. Begynd at tænke sociale medier med i dit journalistiske arbejde.

Mediehusene bør også få øjnene op for, at der med Facebook subscribe er kommet både en stor mulighed og en stor konkurrent på banen. Tænk bare – at en dansk fodboldspiller (Anders Lindegaard) har mere end 35.000 abonnenter.

Hvem vil du abonnere på:?

https://www.facebook.com/subscriptions/suggestions/

Kommenter artiklen