“Ude i skyen….”

 

Den svenske musiktjeneste giver dig al musik lige nu og her

Det bliver stadigt mere smart – og mere mobilt. iCloud fra Apple og den svenske musikdelingstjeneste Spotify nåede langt om længe de danske computere i den forgangne uge, og begge tjenester sætter nye standarder for vores brug af computere og smartphones.

Hverken iClouds eller Spotify er som tjenester nyheder. Spotify har været tilladt i udlandet i et par år, og har gået sit sejrsgang over det meste af verdenen siden tjenesten blev lanceret af de svenske grundlæggere i 2007. I mange år har alle online eksperter set Spotify som det mest solide bud på hvordan musikbranchen skulle overleve på i fremtiden. Musikken streames via Spotify ud til alle brugerne, og der er et kolossalt stort katalog af sange til rådighed.

Vi har billedlig talt fået adgang til al verdens musik – lige hjemme i vores dagligstue – lige der hvor vores pc er og lige der hvor vi er med vores mobiltelefon. Musikken er flyttet væk fra vinylen og CDén og ud i det frie rum: Ud i “skyen”, hvor alle data fremover skal befinde sig. Nu handler det ikke længere om at gemme sine data på den lokale harddisk på den private PC, men om at det hele skal være tilgængeligt uanset hvor i verden, du befinder dig og uanset hvilket digitalt apparat, du bruger.

Computer, telefon, iPad og hvad ved jeg er knyttet sammen i et stort og uendeligt netværk. Alle ens data er aldrig længere væk end lige ved hånden. Det gælder musik og det gælder dokumenter. Det hele befinder sig “ude i skyen” – det vi i de tidligere internet dage kaldte for “cyberspace”. Det er i luften og det er på vores computere.

Apples bud er iCloud. Vi har i lang tid kendt til Dropbox, som den ultimative tjeneste til at arbejde med data delt mellem flere computere. Der er også Google Docs – og en lang række andre “sky-tjenester”.

Hvis du er træt af USB sticks eller “jeg har det liggende hjemme på computeren” – er det sikkert en god ide at kaste sig over de mange “sky”- tjenester. Nå jo, der er måske lige en række overvejelser vedrørende sikkerhed og hvem der egentlig ejer data, når de ligger et sted, hvor du ikke har kontrol over det – men det er en helt anden historie.

Lige nu er der flere fordele end ulemper ved at tage de nye cloud tjenester i brug – og senest med Spotify er det helt genialt. Det hele er ligesom blevet nemmere, og det er vel i bund og grund, hvad det handler om: At gøre det nemt for brugeren.

 

Kommenter artiklen