Facebook højner net-debatten

Facebook har taget endnu et skridt i den rigtige retning med de seneste ændringer. Især opgraderingen af kommentar pluginet åbner helt nye muligheder for især at højne debatniveauet på de etablerede mediers online sites.

Alle mediehuse – lokale som nationale – har i længere tid kæmpet med at holde styr på en ustyrlige debattører, der ikke kan finde ud at holde en ordentlig tone og et sagligt indhold i debatterne. Anonymiteten og muligheden for at gemme sig bag fantasifulde brugernavne har også fået det værste frem i den nye klasse af “net-debattører”, der ikke har respekteret noget som helst.

På den ene side har vi for alvor fået afprøvet ytringsfrihedens robusthed og på den anden side har vi også oplevet bagsiden af at give ordet frit uden ansvar. Niveauet i debatten har masser af gange nået lavpunkter af hidtil uset karakter, hvor det faktisk har skadet ytringsfriheden, fordi debattører med noget væsentligt på hjerte trak sig ud af den offentlige debat. De var simpelthen trætte af at blive svinet til og intimideret på det groveste af andre net-debattører.

Det nye Facebook plugin giver nu mulighed for, at alle der vil deltage i den offentlige net-debat på for eksempel avisernes website skal gøre det via deres Facebook-profil. Det styrker kvaliteten i debatten, fordi vi nu skal lægge både navn og billede til det vi vælger at kommentere. Og ikke mindst – vi skal stå til regnskab overfor alle dem, der følger os på Facebook.  Vi har – eller burde i al fald have en tendens til at tænke mere over hvad vi skriver, hvis vi ved at vores 300 nærmeste venner kigger med, når vi debatterer på nettet.

Alle mediehuse opfordres til at knytte deres kommentar funktion til Facebook. 2,3 millioner danskere har i dag en FB-profil og for dem, der ikke har en FB-profil og vil deltage i net-debatten: Opret dig på Facebook og vis omverdenen hvad du kommenterer.

Vel at mærke ved navns nævnelse og med billede.

Kommenter artiklen